Remek hír a budapesti lakosoknak, hogy jövőre szabadstrand nyílhat a Római parton. A horgászok feltehetően nem lesznek túl boldogok ettől, mivel egy kedvelt horgászhelyüket veszíthetik el a fürdőzők miatt. A kutyásoknak viszont annál örvendetesebb a hír, melyet az MTI-hez eljuttatott közleményből tudhatunk meg. A hajógyári szigeten kutyastrand nyílhat majd a tervek szerint. Az ügy érdekessége, hogy jelenleg éppen az ott kutyát sétáltatókat büntetik a hatóságok.

Szabadstrand a Rómain, kutyás strand a Hajógyárin

Kutyás fürdőhely pedig a Hajógyári szigeten. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Fővárosi Önkormányzat felkérésének eleget téve, Óbuda- Békásmegyer Városfejlesztő Kft. megvizsgálta a Római-parton kialakítandó szabadstrand engedélyezésével kapcsolatos jogszabályi előírásokat és kidolgozta a lehetséges létesítési és üzemeltetési feltételeket. A fürdőhely kialakításához a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság kezelői – tulajdonosi hozzájárulása, a III. kerületi Önkormányzat tulajdonosi, valamint a Fővárosi Önkormányzat kezelői hozzájárulása, továbbá a vízminőség folyamatos vizsgálata és különböző szakhatósági engedélyek beszerzése is szükséges. A Városfejlesztő Kft. előkészítő koncepciója szerint fürdőhely végleges kialakítására tervező (építész, tájépítész) bevonása indokolt közösségi tervezés keretében. Ezt megelőzően egy ötletpályázat lebonyolítását javasolják, ami egyrészt megalapozhatja a tervezési programot, másrészt megkezdi a projekt társadalmasítását. (Az ötletpályázat tervezett befejezése 2019. szeptember – október.)
Bús Balázs polgármester javaslatára az önkormányzat – a kerületben és nemzetközileg is számos projekttel bizonyított – Hello Wood csapatától szakmai véleményt és egy lehetséges koncepcióterv elkészítését kérte a szabadstrand kialakításához kapcsolódóan egy olyan vízparti közösségi tér megalkotásáról, amely már számos vízparti helyen sikert aratott. Az úgynevezett „fauszoda” megépítésben is referenciákkal rendelkező cég koncepcióterve mentén el is indulhat a közös gondolkodás a létesítmény kialakításának lehetőségéről. Az előzetes vizsgálatok alapján a szabadstrand és a hozzá kapcsolódó létesítmény kialakításnak legalkalmasabb helyszíne a Szent János utca és a Kossuth Lajos üdülőpart 31. szám közötti terület bizonyul.

A képviselők még márciusban döntöttek egy szintén a III. kerületi Duna-parti szakaszt érintő fejlesztésről, amely a kutyás közösségek igényeire reflektált. Az előterjesztés szerint a Hajógyári sziget északi csücske, amelyet előszeretettel használnak már most is a kutyások, kutya fürdőhely kialakítása révén válhatna e közösség és a kutyák kényelmes szabadidős terévé. A terület kialakítását a polgármester javaslatára a civilek bevonásával szakemberek végzik majd a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően. Ennek pontos elhelyezkedése, valamint a házirend megalkotása az érintett egyesületek és szervezetek bevonásával történik majd.

Az előterjesztés teljes terjedelmében. és a az előzetes koncepciótervek a fauszodáról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata honlapján ismerhetők meg.

Reméljük, hogy nem csak kampányfogás a közelgő választások előtt, és esetleg sikerül valami olyat létrehozni, amely mindenkinek megfelelő lesz. Budapest lakossága megérdemelné, hogy végre kihasználhassa a Duna adta lehetőségeket, és az egyre több kutyatartó érdekeit és szükségleteit is szem előtt tarthatnák. Bízzunk benne, hogy sikerül az amúgy jó kezdeményezést végrehajtani.