A gyémántok szépségüknek és értéküknek köszönhetően az ékszerek egyik legkedveltebb fajtái már évezredek óta.Az eddig talált bizonyítékok alapján szinte biztosra vehető, hogy ezek a különleges ékszerek már a Krisztus előtti időkben is az emberek életének részét képezték, sőt a kereskedelemben is fontos szerepük volt.

Az első gyémántokat a mai álláspont szerint Indiában találták.Kezdetben fényvisszaverő képessége miatt számított magas értékű ékszernek. Különleges tulajdonságai miatt elsősorban ezek az ékszerek a gazdagok, főként a királyok tulajdonát képezték, akik nyers állapotukban hagyták meg őket, hiszen a tökéletes kristályok felbecsülhetetlenekvoltak régen és a mai világban egyaránt.

A gyémántok nagyon sok kultúrában különleges jelképnek számítottak, a férfiasság, az erő szimbólumaként jelent meg az ókori időkben. Egyiptomban misztikus ékszereknek tekintették, gyógyító hatásúnak gondolták, melyről nagyon sok legenda is született. Görögországban az istenek könnycseppjeinek számítottak, mellyel szintén keménységére próbáltak utalni.

A drágaköveket Nagy Sándor hozta be először az európai kontinensre. A 1300-as években a gyémántkereskedelem központja Velence volt, majd később 1500 körül a központ Liszabonba került át. A portugál főváros szerepét Antwerpen vette át, mely a mai napig megőrizte vezető pozícióját e tekintetben, s manapság is a gyémántpiac központjának számít.

A gyémántok nem csak a bátorság jelképének számítanak, hanem az örök köteléket, a szerelmet szimbolizálják sok országban. Az első gyémántgyűrűt eljegyzési ajándékként I.Miksa ajándékozta mikor megkérte felesége kezét. Ez a szokás a mai napig fennmaradt, a gyémántgyűrűk ma is közkedvelt ékszerek, s előszeretettel választják férfiak eljegyzési ajándékként.