A karácsony egy olyan ünnep a sok egyházi közül, amelyiknek hagyományai az idők során eléggé erőteljesen fennmaradtak. A jelképek legtöbbje is megmaradt, csak egy kissé más tálalásban.

A jelképek a karácsonyi versek legtöbbjében is megjelennek, ezáltal is visszautalva arra, ahonnan származik a szeretet ünnepének a megülése. Ezen jelképek tömkelegét hordozza magában, sokszor mégsem tudjuk, hogy valójában mit akarnak jelentetni. Ma már csak tesszük a dolgokat, mert így szoktuk, így tanultuk, de a valódi okát nem tudjuk.

Azt vajon tudja valaki, hogy a fenyőfa az univerzumot jelenti, a gömbök pedig a bolygókat? Vagy, hogy a lakás kitakarítása tulajdonképpen a lelkünk rendbetételével kell együtt járjon? Így várhatja csak az ünneplő család kívül-belül tisztán a Megváltót.

Azt pedig ki tudja, hogy a karácsonyi versek és kántálások az Úr Angyalának elő hírét hivatottak jelképezni? Ha már ilyen szépen fennmaradt ez az ünnep, akkor érdemes mélyebben beleásni magunkat a jelentésébe és jelentőségébe, akár a régi időkre visszanyúlóan.